Medio maart, Nederland was nog net niet in lock down, hoorde ik van iemand dat haar vriend, werkzaam in een fruitgroothandel, het razend druk had met een (onverwachte) hausse aan inkooporders voor peren vanuit China. “Waarschijnlijk maken de Chinezen er perensoep van”, dacht ik. Want in de Chinese Voedingsleer gelden peren als versterkend voedsel voor de Longen.
Van oudsher wordt in China in de herfst en winter warme perensoep gegeten. Of de grote Chinese vraag naar Hollandse peren een verband had met de vele ademhalings- en longklachten door COVID-19 is gissen, maar warme perensoep is prima inzetbaar om gesnotter, gehoest en geproest van een ‘normale’ verkoudheid en griep te verlichten.

Chinese voedingswijsheid

In de Chinese voedingsleer geldt dat peren goed zijn voor de gezondheid van de Longen. Ze bevochtigen en verminderen Hitte (lees ontstekingsprocessen) en Slijm in de luchtwegen. Van perensoep wordt gezegd dat het verkoudheid en hoest voorkomt. Of, als je het al te pakken hebt, het herstel versnelt. De soep verzacht keelpijn en droge hoest. Ook heel geschikt voor rokers of mensen die stoppen met roken.

In de Chinese voedingsvisie worden peren gekwalificeerd als energetisch koud. Dat wil zeggen dat ze een afkoelende werking hebben op de maag en het spijsverteringsproces. Een niet al te sterk spijsverteringsvuurtje kan er verder door verzwakken, daarom wordt de soep van oudsher warm gegeten. In het traditionele recept worden de peren in water gekookt dat gezoet is met kandijsuiker. Nu zijn (rijpe) peren van zichzelf al zoet, dus extra suiker is naar mijn idee niet nodig. Onderstaand recept, zonder extra suiker, vind ik smaakvoller mèt als bijkomend voordeel dat ook de toegevoegde specerijen de weerstand ondersteunen.

Westerse peren-weetjes

Analyseren we peren op inhoudsstoffen, zoals dat gebruikelijk is in de Westerse voedingsleer, dan blijkt dat peren rijk zijn aan ontstekingsremmende flavonoïden en polyfenolen, vitamine C, K, B9 (foliumzuur), B6, borium, koper, kalium èn voedingsvezels. Peren zijn ook rijk aan ellaginezuur, een antioxidant waaraan een antivirale en antibacteriële werking wordt toegeschreven.

[Perensoep

Warme perensoep

Ingrediënten

2 grote of 4 kleine handperen, bij voorkeur al enigzins gerijpt (dan zijn ze zoeter),
1 kaneelstokje
2 plakjes verse gember (elk stuk ter grootte van een euromunt)
handje (ca. 10) goji bessen
scheutje verse citroensap

Naar smaak nog toevoegen

1 vanillestokje
1 klein theelepeltje rauwe lokaal geproduceerde honing

Bereiden

Schil de peren, ontdoe ze van het klokhuis en snijd ze in 4 tot 6 plakjes. Schil een stukje gember en snijdt er 2 (of naar smaak nog een paar meer) plakjes van, qua dikte en grootte vergelijkbaar met een euromunt. Heb je flinke Hitte klachten (koorts, ontstekingen, of overgangsklachten zoals opvliegers) ben dan spaarzaam met de gember, dat heeft namelijk een verwarmende werking.
Breng peren, kaneel, gember, goji bessen (en eventueel naar smaak een vanillestokje) aan de kook in ongeveer 4 kopjes water. De peren moeten net onder water staan. Zet het vuur lager zodra het kookt en laat met de deksel op de pan zo’n 20 minuten heel zachtjes sudderen. Let op dat het niet te snel indikt en droog kookt. De soep is klaar wanneer de peren boterzacht zijn en het kookvocht heel iets stroperig is geworden.

Haal kaneelstokje, gemberstukjes en vanillestokje eruit. De goji bessen kun je verwijderen of opeten. Zelf eet ik ze altijd op, ze smaken heerlijk fris zoet-zurig. Voeg naar smaak nog wat vers geperst citroensap toe.
Peren zijn zoet van zichzelf, zeker als je rijpe peren neemt. Is het je toch niet zoet genoeg, voeg dan een half theelepeltje lokaal geproduceerde rauwe honing toe. Honing werkt verzachtend op een droge, pijnlijke keel.

In een glazen pot is de perensoep ongeveer 3 dagen houdbaar in de koelkast. Dus maak gerust wat meer zodat je een paar dagen vooruit kunt.
Eet je de perensoep op een later moment, warm dan je portie op. Dat is zeker van belang als je kouwelijk van aard bent, snel vermoeid en een zwakke spijsvertering hebt en neigt naar een losse brijige ontlasting en een opgeblazen buik na het eten.

Serveren

Eet de perensoep lauwwarm als dessert, ontbijt of als tussendoortje en voorzie elke portie van een paar plakjes peer en gojibessen. Ben je een smoothie liefhebber, dan maakt de staafmixer of blender er in een handomdraai een mooie gladde drank van.

Eet smakelijk!
zhù nín jiùcān yúkuài !
祝您就餐愉快!

Bewerking van een recept van Daniela Freda, Acupuncture | Chinese Herbs | Healing Foods